HomeSarbatori

SFANTA MARIA MICA – Ce nu e voie sa faci in aceasta zi

SFANTA MARIA MICA – Ce nu e voie sa faci in aceasta zi
Like Tweet Pin it Share Share Email

SFANTA MARIA MICA, 8 septembrie. Potrivit traditiei ortodoxe, rugaciunile adresate Maicii Domnului in aceasta zi de sarbatoare de catre cele care isi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricand.

Ce trebuie sa faci si ce nu ai voie sa faci de Sfanta Maria Mica?!
In cultura populara exista tot felul de superstitii legate de aceasta zi, in functie de zona.

– Astfel, se spune ca nu e voie sa se aprinda focul in casa in preajma acestei sarbatori, oricat ar fi de frig, fiindca aduce ghinion si boala.

– In aceasta zi, femeile care nu pot avea copii trebuie sa se roage pentru dezlegarea pantecelor si se spune ca vor primi pruncul dorit. Si pentru ca Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile insarcinate se pot ruga pentru o nastere usoara si un copil sanatos.

– Se mai spune ca in fiecare casa trebuie sa fie cate o candela aprinsa pentru alungarea spiritelor rele si pentru preamarirea Nasterii Fecioarei Maria.

– Pe 8 septembrie, barbatii nu au voie sa mestereasca sau sa faca treaba prin gospodarie, iar femeile nu au voie sa coasa si sa spele rufe pentru a nu atrage raul asupra lor si a familiilor lor.

– Ziua de dinaintea sarbatorii si ziua de dupa aduc ghinion celor care lucreaza – barbatii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mancarea. In unele zone exista chiar superstitia conform careia daca gatesti inainte sau dupa Sfanta Maria Mica, ti se varsa oala cu mancare si ii arde pe copii.

– De asemenea, in cultura populara se mai spune ca aceia care nu si-au adunat plante medicinale nu trebuie sa mai faca acest lucru pentru ca acestea isi pierd puterea tamaduitoare daca sunt culese dupa Sfanta Maria Mica.

– De Sfanta Maria Mica se impart struguri si prune de sufletul mortilor, pentru ca acestora sa li se ierte pacatele si sa primeasca si ei din roadele toamnei pe lumea cealalta.

– Maramuresenii cred ca toamna va fi urata si cu precipitatii daca ploua pe 8 septembrie. Iar daca infloresc merii si perii, inseamna ca toamna va fi placuta, iar recoltele se vor culege usor. Semnele din aceasta zi ii ajuta pe oameni sa faca prognoze despre urmatorul an agricol.
– In alte regiuni, oamenii sunt ferm convinsi ca vremea se strica de tot dupa Sfanta Maria Mica, vara devenind o simpla amintire. Pasarile calatoare isi iau zborul catre tinuturi mai calde si insectele se ascund in pamant.
– Se spune in popor ca, incepand cu aceasta zi, nu se mai poarta palarie, fiindca vine cu adevarat vremea rea. De unde si cunoscuta vorba: “O trecut Santamaria, leapada si palaria”.

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *