Crestinii ortodocsi praznuiesc sambata, 29 august, Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, ”ultimul dintre proorocii Vechiului Testament si primul dintre proorocii Noului Testament”. Sfantul Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul a primit de la insusi Domnul Hristos marturia ca el era cel mai mare dintre toti oamenii nascuti din femeie si cel dintai intre Profeti. Indiferent in ce zi cade 29 de august, aceasta zi este una de post. Conform Sfintilor Parinti, in ziua Judecatii, de-a dreapta Mantuitorului va sta chiar Sfantul Ioan Botezatorul. ”Stiti oare, in ziua Judecatii, cine are sa fie de-a dreapta Mantuitorului? Maica Domnului! Iar de-a stanga Lui, Sfantul Ioan Botezatorul, ingerul intai-statator al tuturor sfintilor”.
Nefericitul eveniment al mortii Sfantului Ioan Botezatorul este relatat de Sfantul Apostol si Evanghelist Marcu in evanghelia sa, in capitolul 6. Marele prooroc avea sa patimeasca moarte muceniceasca pentru faradelegile lui Irod.
”Proorocul Ioan dupa cum Domnul Hristos a patimit pentru pacatele intregii omeniri la fel si el a patimit moarte muceniceasca pentru faradelegile lui Irod. Acest eveniment nefericit s-a petrecut in vremea regelui Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare care a ucis pruncii din Betleem. Irod Antipa si-a luat de sotie pe fiica regelui Areta al Arabiei, dar fiind cuprins de patima desfraului a inlaturat-o pe aceasta si si-a luat de sotie pe Irodiada, sotia fratelui sau Filip, tetrarh in Samaria si Itureia”, dupa cum a istorisit preotul Dorin Tamas din Parohia Posta.
Sfantul Ioan nu scapa niciodata ocazia de a-l mustra pe regele Irod Antipa pentru viata de desfrau pe care o duce. ”De fiecare data cand prindea ocazia Ioan il mustra aprig pe regele Irod Antipa spunandu-i ca nu i se cade sa aiba de sotie pe femeia fratelui sau Filip. Irodiada nu suferea mustrarile proorocului si de cele mai multe ori il indemna pe rege ca sa-i ia viata, dar Irod nu putea sa faca lucrul acesta stiindu-l pe Ioan om drept si sfant si de multe ori il asculta cu placere”.
La petrecerea data la ziua sa de nastere, Irod – orbit de patima si nevrand sa refuze promisiunea pe care i-o facuse fiicei Irodiadei, Salomeea – a fost de acord cu uciderea Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan.
”La ziua sa de nastere Irod a facut ospat mare, in palatul Maherus unde inainte cu cateva zile proorocul Ioan Botezatorul fusese intemnitat. Regele Galileii a avut atunci foarte multi invitati prieteni si dregatori. S-au adus acolo si cantareti vestiti din acele vremuri si aici fiica Irodiadei care se numea Salomeea a dansat, iar dansul ei a placut lui Irod atat de mult incat ca i-a promis ca-i va darui pana la jumatate din imparatie. Fata nestiind ce sa ceara s-a sfatuit cu mama sa si a cerut pe tipsie de argint sa i se aduca capul Sfantului Ioan Botezatorul”, a mai relatat preotul Dorin Tamas.
Evanghelia spune ca dupa ce a fost taiat capul sfantului, acesta a fost adus pe tipsie, Salomeei, iar ea l-a dus mamei sale.
In iconografia Bisericii Ortodoxe, Sfantul Ioan Botezatorul este pictat cu aripi de inger, ”pentru ca dupa cum spun cantarile noastre bisericesti, este si a fost cel mai mare dintre oameni in Imparatia Cerurilor nascut din femeie si totodata el tine in mana o tipsie pe care e asezat insasi capul sau dovedind prin acesta mucenicia si jertfelnicia pentru cei plini de faradelegi si patimi”.
Sfintii Parinti si Biserica ortodoxa au hotarat ca ziua de 29 august sa fie trecuta cu culoare rosie in sinaxare, fiind si o zi de post, indiferent in ce zi a saptamanii cade.